Hvem vinder Den Grønne Trøje i årets Tour de France?

Det er sommer og dermed tid til årets helt store begivenhed inden for cykling. Det er tid til det traditionsrige Tour de France.

I år er på mange måde anderledes end det plejer. Der stiller hele 4 forhåndsfavoritter til start til den samlede sejr, bjergtrøjen vil blive svær at erobre for en lykkeridder, ændringer i pointsystemet for den grønne trøje, som vil tilgode se etapevinderne endnu mere og sidst men ikke mindst er der igen bonus sekunder at slås om på målstregen på de første 8 etaper.

I denne artikel kigger vi nærmere på den grønne pointtrøje. Feltet er igen i år fyldt med hurtige folk og konkurrencen er tæt som altid, dog vil de holdbare sprintere som primært samler deres point ved sekundære placeringer på de flade etaper og ved at gå i udbrud på de mere kupereret etaper, for at samle points ved de indlagte spurter, få det noget svære ved at vinde den grønne pointtrøjen, da pointstukturen er ændret på de flade etaper, samt ved de indlagte spurter på alle etaperne.

Det betyder nu at vinderen af en flad etape vil modtage over dobbelt så mange points som nummer 2, og dermed favorisere man de hurtigste folk i feltet.

 

Favoritterne

Der var i år to topkandidater af sprinterne til den grønnetrøje. Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) og Marcel Kittel(Giant). Dog er Kittel ikke fundet i god nok form til at konkurrere på de franske landeveje denne sommer, og derfor må Mark Cavendish påtage sig favorit værdigheden med et par stærke outsidere lige efter ham.

Mark Cavendish udgik allerede på første etape sidste år, på hjemmebanen i England, hvilket var en kæmpe skuffelse for den iltre brite, derfor må man forvente at han er top motiveret til at levere et stærk præstation i det franske denne sommer.

Han kører dog på et hold, som ikke entydigt er bygget op om ham, da man også har folk som Rigoberto Uran Uran, Tony Martin og ikke mindst verdensmesteren Michal Kwiatkowski med. Det betyder der kan være flere dagsordner og dermed ikke et helt så stærkt “tog” til at køre Cavendish i en god position på de flade afslutninger.

 

Outsiderne

Outsiderne tæller i år et par ryttere, som også har været særdeles skarpe i foråret. Normanden Alexander Kristoff, som har vundet Flanderen rundt og en del andre en-dags løb i foråret, samt John Degenkolb, som har overtaget stafetten fra Marcel Kittel på Giant.

Degenkolb imponerede alle ved at hjemtage to af de såkaldte monumenter, da han lykkedes med at vinde både Milano-San Remo og Paris-Roubaix. Kristoff vandt sidste år 2 etapesejre i touren, hvor Degenkolb aldrig har vundet, til gengæld har den store tysker, hele 11 etapesejre i Vuelta Espana. I år er der også en fransk sprinter, som vil lege med om etapesejrene og dermed også den grønnetrøje, det er nemlig Nacer Bouhanni, som i vinters skiftede til Cofidis.

Han har flere gange i år vist sig hurtig, og taget en del sejre, men mangler fortsat at bryde igennem i hans hjemlands største løb som han tidligere har deltaget i en enkelt gang.

Tinkoff-Saxos Peter Sagan må også regnes med i denne pulje af oustidere, han har trods alt vundet den grønne trøje de sidste 3 år i streg, dog kan hans muligheder være bundet op af Alberto Contadors situation, dog går der rygter om, at Sagan får sine chancer, så længe det ikke koster for Alberto Contador.