VM’s historie

I denne artikel vil vi guide jer igennem de mest uforglemmelige VM slutrunder, de bedste vinder og måske en genopfriskning af de største højdepunkter, som vi nogensinde har fået i VM’s historie.

VM 1986

32 år siden blev der afholdt VM i Mexico. Slutrunden havde deltagelse af 24 nationer, hvor det samtidig var Danmarks første VM nogensinde.

Det var netop også Danmark, der var den helt store overraskelse ved denne slutrunde. Efter de første tre gruppekampe stod Danmark med maximum point, og de havde endda slået de kommende sølvindere fra Vesttyskland.

Danmark vandt med 1-0 over Skotland, 6-1 over storholdet Uruguay og 2-0 over Vesttyskland.

Det var også i denne slutrunde, at den famøse tilbageaflevering fra Jesper Olsen fandt sted. Danmark var ellers foran og dominerede mod Spanien, men endte med at falde sammen og tabe med 5-1.

Argentina endte med at vinde finalen med 3-2 over Vesttyskland, hvor Diego Maradona var den helt store spiller. Det var også under denne slutrunde, at Maradona scorede med hjælp fra “Guds hånd”

VM i 1990

Slutrunden i 1990 blev afviklet i Italien, og denne gang var det desværre uden deltagelse fra Danmark, der ikke formåede at kvalificere sig.

Der var igen deltagelse af 24 hold, hvor Costa Rica og De Forenede Arabiske Emirater havde deres første slutrunde.

Italien var det helt store hold ved turneringen, hvor værtsnationen også havde turnerings topscorer i form af Salvatore Schilaci, der også blev kåret til turneringens bedste spiller.

Finalen blev en gentagelse af 1986, denne gang var det dog Vesttykland der slog Argentina med 1-0.

VM i 1994

VM slutrunden i 1994 blev afholdt i USA. Selvom Danmark to år forinden havde vundet EM 92, var der desværre heller ikke denne gang deltagelse af de danske drenge.

Igen var der 24 nationer med i turneringen, hvor alle hold var gengangere fra tidligere år.

Nu var Brasilien efter en periode tilbage i det hele fine selskab, og det var da også brasilianerne der løb med alt hæderen, da de vandt med 3-2 over Italien i straffesparkskonkurrence.

Italien vandt sølv, mens Sverige endte på en meget overraskende 3. plads.

Turneringsspiller var naturligvis Romario.

VM i 1998

VM i 1998 blev afholdt i Frankrig og var samtidig en af de mest ikoniske slutrunder nogensinde. Der var masser af underholdning hele vejen igennem, og Danmark havde nu igen formået at kvalificere sig til slutrunden.

Det gjorde de endda ganske udmærket, hvor de endte kvartfinalen mod Brasilien. Her kom Danmark foran efter kort tid, og med lidt mere skarphed, kunne det være blevet til en semifinale plads og en kæmpe overraskelse.

Brasilien formåede ikke at genvinde titlen. De endte dog i finalen hvor de mødte værtsnationen Frankrig, der vandt VM på hjemmebane.

1998 var første gang, hvor der var hele 32 hold med ved slutrunden. Kroatiske Davor Suker blev topscorer, mens Ronaldo blev kåret til slutrundens bedste spiller.

VM i 2002

Så står den på VM 2002 i Japan og Korea. Endnu en ikonisk slutrunde, der af mange vil blive husket, da de fleste kampe blev spillet i løbet af formiddagen, hvor de fleste var på skole og arbejde.

Det betød, at der blev vist fodboldkampe i undervisningen, og at det meste af verdenen stod stille, mens kampene foregik.

Der var 32 hold deltagende ved VM 2002, og igen havde Danmark formået at kvalificere sig. Danmark gik videre fra gruppespillet med en flot førsteplads, hvor Frankrig endte sidste med blot et enkelt point. I ottendedelsfinalerne røg Danmark dog klart ud på et 3-0 nederlag til England.

Tyskland og Brasilien endte i den nervepirrende finale, som Brasilien endte med at vinde. Ronaldo var fantastisk med otte mål, men det blev alligevel Tysklands målmand Oliver Kahn, der blev kåret til turnerings bedste spiller.

VM i 2006

Så er tiden kommet til VM slutrunden 2006 i Tyskland.

Danmark havde ikke formået at spille sig videre til mesterskaberne, men der var til gengæld flere debutanter. Heriblandt Serbien og Montenegro, Angola, Elfenbenskysten, Ghana, Togo, Ukraine og Trinidad & Tobago.

Slutrunden i Tyskland vil formentlig mest blive husket for episoden med Zinedine Zidane, hvor han langede en skalle ud efter Italiens Macro Materazzi. Det gav franskmanden en direkte udvisning i finalen, og det kostede altså.

Italien endte nemlig med at vinde over Frankrig, og de kunne dermed lade sig krone som verdensmestre. Værtsnationen Tyskland hentede en flot 3. plads efter at de besejrede Portugal.

Miroslav Klose blev topscorer med fem mål, mens Zinedine Zidane på trods af sin skalle blev kåret til slutrundens bedste spiller.

VM i 2010

I 2010 fandt VM sted i det eksotiske Sydafrika, og her var det især vuvuzelaerne der blev landeplager i stuerne rundt omkring. Vuvuzelaerne blev nemlig benyttet ihærdigt af sydafrikanerne under hele slutrunden, og det var både charmerende og forfærdeligt på samme tid.

32 mandskaber inkl. værtsnationen Sydafrika havde kvalificeret sig til slutrunden, og blandt disse nationer var Danmark også med. Desværre for Danmark blev det en skuffende slutrunde med exit allerede efter gruppespillet.

Med nederlag til både Holland og Japan kunne Danmark ikke bruge sejren over Cameroon til det store.

Spanien var den helt store nation under denne slutrunde, hvor de besejrede

Holland med 1-0 i finalen. Tyskland vandt bronze for 2. slutrunde i streg, da de vandt over Uruguay.

Der blev fundet hele fire topscorere, da Thomas Müller, David Villa, Wesley Sneijder og Diego Forlan alle scorede fem mål.

Diego Forlan blev kåret til turneringens spiller.

VM i 2014

Det sidste VM der har været afholdt, var for fire år siden hvor værtsnationen var Brasilien. Sambarytmer prydede dette underholdende VM, hvor vi fik flere store overraskelser.

Den største overraskelse af dem alle tilfaldt Tyskland, der endte med at totalsmadre Brasilien med cifrene 7-1. Det var en ydmygelse af de helt store, og et resultat vi næppe for at se igen.

Tyskland endte med at gå hele vejen til finalen, hvor de også besejrede Argentina. Vi skulle helt hen til det 119. minut, før Mario Götze kunne sikre Tyskland verdensmesterskabet med sin scoring til 1-0 kort før holdene skulle ud i den afgørende straffesparkskonkurrence.

Colombianske James Rodriguez havde et storslået VM, hvor han blev topscorer med seks mål. Dette fik ham i øvrigt solgt til Real Madrid i den efterfølgende sæson.

Turneringens spiller blev ingen ringere end Lionel Messi, der fortsat må lede efter sin første slutrunde titel med sit landshold. Lionel Messi valgte at stoppe efter slutrunden, men han er dog tilbage og med ved VM 2018 i Rusland, når Argentina skal forsøge at vinde VM.